bouwen & timmerenbouwen & timmeren

Bouwen & timmeren

Dakkapel, aan- en uitbouw

Meer woon- en leefruimte creëren in en rond je woning kun je op meerdere manieren realiseren bijvoorbeeld door het plaatsen van een dakkapel of een aan- of uitbouw.

Bij het plaatsen van een uitbouw gaat het om het vergroten van een bestaande ruimte waarbij dezelfde constructie wordt gebruikt. Bij een aanbouw, bouw je een aparte constructie die de bestaande ruimte niet vergroot. De prijzen van een aan- of uitbouw zijn ongeveer gelijk en ook een eventuele noodzakelijke vergunning is voor beide constructies gelijk. Een en ander is afhankelijk van de leeftijd van de woning en omgevingsfactoren zoals buren en of er al dezelfde bestaande constructies zijn gebouwd.

Er zijn allerlei mogelijkheden om de ruimte in- en om je huis beter te benutten en die er tevens voor zorgen dat de waarde van je huis toeneemt:

Bij bestaande woningen is er soms al een uitbouw aan de achterzijde waardoor je bijvoorbeeld een slaapkamer op de eerste verdieping kunt uitbouwen of je kunt er vrij eenvoudig een dakterras realiseren met openslaande balkondeuren. Als er een inpandig balkon is, kun je deze bijvoorbeeld bij de slaapkamer of badkamer trekken. Soms is het vrij eenvoudig om een uitbouw te realiseren door bijvoorbeeld een bestaand kozijn naar voren te verplaatsen.

Bij een uitbouw van een keuken of een kamer waarbij er geen mogelijkheid is om ramen te plaatsen omdat er bijvoorbeeld een schuur of garage tegenaan is geplaatst, is het ook mogelijk om te kiezen voor een lichtstraat of lichtkoepel in plaats van een geblazen koepel. Dit geeft een fraai lichteffect in de ruimte en de mogelijkheid om daadwerkelijk naar buiten te kijken.

Een uitbouw aan de voorzijde van de woning in de vorm van een erker geeft de woning een mooie uitstraling en zorgt voor extra vierkante meters en kubieke inhoud waardoor de prijs van de woning zal stijgen.

Het plaatsen van een enkele of dubbele dakkapel of een dakopbouw zorgt er ook voor dat het aantal kubieke meters toeneemt en dat de ruimte qua vierkante meters beter benut wordt. Ook het bouwen van overkappingen en veranda’s, schuren en garages zorgt voor een verruiming van je effectieve woon- en leefruimte. Uiteraard is het ook mogelijk om een tuinhuisje of een openhaardhout hok te laten bouwen.