schilderen & onderhoudenschilderen & onderhouden

Schilderen en onderhouden

Binnen en buiten

Regelmatig onderhoud van binnen- en buiten schilderwerk en de keuze voor een goede grondverf en aflakverf verlengt de levensduur van het schilderwerk en voorkomt houtrot of roest. Binnenshuis is ventilatie daarbij bijzonder belangrijk omdat er altijd een kans bestaat op zwamvorming op houten kozijnen. Deze zwammen zijn zeer slecht te bestrijden en ‘vreten’ langzaam het hout op. Bovendien kunnen de sporen zich verspreiden waardoor ook ander hout kan gaan rotten.

Soms is het noodzakelijk om spijkers of schroeven te vervangen in boeidelen en overig houtwerk omdat er bij de aanleg geen roestvrijstalen spijkers of schroeven zijn gebruikt. Uiteindelijk komt er dan altijd weer roest tevoorschijn. Door deze spijkers en schroeven te verwijderen en de juiste verf te gebruiken kan je buiten schilderwerk 10 tot 15 jaar meegaan.

Bij schilderwerk binnenshuis moet je rekening houden met het doel van de ruimte. Een matte muurverf heeft een schitterende en krachtige uitstraling en camoufleert bijvoorbeeld oneffenheden in de ondergrond en leeft meer dan een niet matte muurverf. Een matte verf kun je nog goed afnemen maar is niet schrob vast. Wordt een ruimte zeer intensief gebruikt dan kun je beter kiezen voor een schrob vaste verf. Deze verf kun je met een borstel reinigen. Dit kan ook handig zijn als je nog kleine kinderen hebt.

Het schilderen van woningen die ouder zijn dan twee jaar valt onder het lage 9% BTW tarief, ook het voorbereiden van het schilderwerk en de voorbehandeling valt hieronder. Dit lage tarief is gunstig voor je portemonnee want je betaalt hiervoor dus een lager uurloon. Dit geldt voor het aanbrengen van lakverven, vernissen en beitsen.

Onderhoud is er in allerlei gradaties. Een schutting heeft onderhoud nodig maar ook kunststof steigerdelen hebben onderhoud nodig. Hierbij kun je denken aan een hogedrukspuitbehandeling om algen te verwijderen. Ook een CV heeft onderhoud nodig maar denk ook aan onderhoud op kranen en thermostaatkranen. Door verkalking gaan deze steeds slechter functioneren. Door regelmatig ontkalken en soms kraanvet te gebruiken kun je disfunctioneren voorkomen en hoef je geen nieuwe kranen aan te schaffen.

Een grote ergernis van sommige mensen is het doorlopen van een toilet. Soms is het mogelijk om door ontkalking en vervanging van onderdelen dit probleem te verhelpen. Het is zeker niet altijd nodig om de hele inbouwunit te vervangen.

Denk bijvoorbeeld ook aan onderhoud van je dak. Zorg dat het lood goed ligt of kies voor een moderne oplossing zoals de loodvervanger Alphaflex. Deze loodvervanger klop je stevig aan op de kozijnen en de dakpannen waardoor er geen gaten en kieren meer ontstaan zoals bij lood en dit betekent dat je bij bepaalde weersomstandigheden geen lekkage meer zult hebben.