tegelen & voegentegelen & voegen

Tegelen & voegen

Vloeren en wanden

In verband met opspattend water en mogelijke lekkage worden tegels en plavuizen nog altijd op grote schaal gebruikt in vochtige ruimtes zoals de badkamer, het toilet en de keuken.

De enorme keus zorgt ervoor dat je met tegels elke ruimte een echte unieke look kunt geven en bovendien zijn er tegels voor ieder budget. Tegenwoordig worden tegels vaak afgewerkt met een mozaïek rand of met een contrasterende kleur. Ook de zogenaamde Portugese en Marokkaanse of glasmozaïek wand- en vloertegels zijn immens populair omdat je door het combineren van verschillende kleuren je eigen look en feel aan een ruimte kunt geven. Het nadeel van dit soort tegels is dat het aanbrengen van patronen en mozaïeken tijdrovend is en dat de prijs van de tegels vaak een stuk hoger is. Deze tegels vragen bovendien om meer voegen, deze werken uitstekend als antislip maar voegen trekken ook vuil aan dus het is meer werk om dergelijke wanden en vloeren schoon te houden.

Bij de keuze voor vloertegels moet je rekening houden met de slijtvastheid van een tegel en met productienummers omdat je dan verzekerd bent van eenzelfde kleur. Het is aan te raden om bij de aanschaf van vloer- en wandtegels circa 5% meer aan te schaffen in verband met snijafval en minimaal één extra pak om eventuele kapotte tegels te vervangen.

Ook getrommelde natuurstenen vloer- en wandtegels zijn nog altijd onverminderd populair maar hierbij moet je wel rekening houden met de specifieke eigenschappen van deze tegels. Je kunt deze tegels bijvoorbeeld niet schoonmaken met een antikalkproduct omdat deze de kalk oplost en lelijke sporen kan nalaten. Verder moet je deze tegels van tijd tot tijd impregneren. Ook moet je rekening houden met de kit die je gebruikt want sommige kitsoorten bevatten zuren en deze tasten het natuursteen aan en hierdoor verliest de kit zijn elasticiteit waardoor er als het ware een vervuiling langs de randen optreedt en de kit korrelig en onregelmatig wordt.

Het voegen van wand en vloertegels is niet moeilijk maar je moet wel zorgen dat je ondergrond vrij is van lijmresten en je moet rekening houden met het uitkiezen van de kleur van je voeg. Soms is het nodig om bestaand voegwerk te herstellen omdat er barsten en scheuren in zijn ontstaan. Afgezien van dat dit geen fraai gezicht is, kan er vocht door deze barsten en scheuren heenkomen waardoor de muur erachter uiteindelijk vochtig wordt. De enige oplossing lijkt het opnieuw betegelen van de muur maar ook opnieuw voegen is een mogelijkheid en bij betrekkelijk nieuwe tegels is dit vaak een betere oplossing mits het stucwerk haaks is opgeleverd.